Future Food Forum
14 november

0 dagar 0 timmar 0 minuter 0 sekunder


Tack till alla som deltog på Future Food Forum 2019

Framtidens hållbara livsmedel

Hur arbetar livsmedelsindustrin med innovationskultur? På vilket sätt kan AI, Blockchain och IoT öka försäljningen och lönsamheten? Morgondagens affärsmodell för livsmedelsindustrin – hur ser den ut?


Mat har blivit en megatrend. Vi är vad vi äter, inte bara ur ett hälsoperspektiv, vår mat har även blivit ett miljömässigt ställningstagande. Livsmedelsproducenterna tvingas tänka om kring sin affär, livsmedel är numera en av världens största ekonomier och den med störst påverkan på vår planet. De företag som erbjuder innovativa, klimatsmarta produkter och tjänster med morgondagens teknik har framtiden för sig!


Den 14 november i Malmö samlar Sydsvenskan och Dagens industri livsmedelsbranschens beslutsfattare för en heldag fylld med inspirerande talare, kritiska diskussioner och spännande case. Under dagen får du träffa Ariella Rotstein, co-lead ICAx, Magnus Johansson, vd COOP, Marie Gidlund, Sweden Food Arena och många fler. De kommer på Future Food Forum berättar om sina visioner och hur de, både ur ett regionalt och nationellt perspektiv, arbetar för att föra livsmedelsbranschen framåt.


Kom och lyssna, delta i samtalet, nätverka, skaffa ny kunskap samt få inspiration!

Talare 2019

Karin Liliedahl

Karin Liliedahl

Business Developer Innovation, Bonnier News Next och dagens moderator
Vahid Zohali

Vahid Zohali

Managing Director Sweden at DXC Technology
Marie Gidlund

Marie Gidlund

Verksamhetsledare Sweden Food Arena
Jessica Wolf

Jessica Wolf

Ansvarig öppen innovation – Coop Sverige AB
Ariella Rotstein

Ariella Rotstein

Co-lead ICAx
Anders Carlsson Jerndal

Anders Carlsson Jerndal

VD Pågen AB
Sara Sundquist

Sara Sundquist

Hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert Livsmedelsföretagen
Håkan Eriksson

Håkan Eriksson

Projektledare, kommunikatör REKO-ringen
Martin Krokstorp

Martin Krokstorp

Ägare Krokstorps gård
Anita Falkenek

Anita Falkenek

VD KRAV
Piero Orlando

Piero Orlando

Industry Director Digital Enterprise, Siemens
Erik Lindroth

Erik Lindroth

Sustainability Director Tetra Pak Europe & Central Asia
Ellen Bruno

Ellen Bruno

Commercial Manager Marine Stewardship Council, MSC
Nikolce Stojcevski

Nikolce Stojcevski

Digital Solution Strategist DXC Technology
Vesa Tschernij

Vesa Tschernij

Fiskestrateg Marint centrum
Marie Malmberg Lavsen

Marie Malmberg Lavsen

VD Packbridge
Davide Sferlazza

Davide Sferlazza

Industry Manager for Aerospace, Complex Manufacturing and Wind Power Siemens
Björn Lagerman

Björn Lagerman

Grundare BeeScanning
Johan Ljungqvist

Johan Ljungqvist

VD Gårdsfisk
Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Civ ing Kemiteknik från LTH,Co-Founder Nowa Packaging/The Loop factory.
Nina Christensson

Nina Christensson

Restaurangägare i Malmö, Ordförande i VISITA
Stefan Fleron

Stefan Fleron

General Manager and Sales Director DXC Eclipse Sweden
Jonas Kamleh

Jonas Kamleh

Strateg, Miljöförvaltningen, Malmö stad, styrelseledamot Climate-KIC och ViableCities
Frida Persson

Frida Persson

Research Engineer Mycorena AB Mycorena AB
Jan Ehrensvärd

Jan Ehrensvärd

Ägare Tosterups gård samt styrelseledamot LRF
Heidi Avellan

Heidi Avellan

Politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad
Ulf Sonesson

Ulf Sonesson

Forskningschef Hållbara system i livsmedelskedjan RISE
Johan Jörgensen

Johan Jörgensen

Grundare, Sweden Foodtech
Peter Sylwan

Peter Sylwan

Agronom, vetenskapsjournalist och författare
Program
torsdag, november 14, 2019
08:30 - 09:00 CET

Registrering och morgonkaffe

09:00 - 09:05 CET

Moderator Karin Liliedahl, hälsar välkommen och berättar om dagen

Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next  

Visa detaljer Gömma detaljer
09:05 - 09:30 CET

Innovation för svensk livsmedelsindustri - så ökar vi takten!

Sverige som rankas högt gällande innovation för branscher/sektorer som stål, skog och fordon ligger långt efter när det gäller innovation för livsmedelsindustrin. Hur stödja livsmedelsindustrin för att öka sin innovationskraft? 

Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena

Visa detaljer Gömma detaljer
09:30 - 10:00 CET

Innovation och nytänkande blir viktigare och viktigare för företags överlevnad och framgång – oavsett bransch.

År 2017 startade ICA innovationshuben ICAx. ICAx jobbar aktivt med att främja en innovationskultur och experimenterar, utforskar och skapar nya affärsmöjligheter. Syftet är att stärka och förlänga ICA:s affär. Hur är det att jobba med innovation i ett stort bolag? Och vad händer när start up och scale up-kulturen möts inom en stor organisation? Ariella Rotstein, co-lead på ICAx, delar med sig av lärdomar, arbetsmetodik och konkreta exempel.

Ariella Rotstein, co-lead ICAx

Visa detaljer Gömma detaljer
10:00 - 10:30 CET

Hantera marknadsmekanismer genom att bli mer datadriven

Använd kraften i data för att bli mer miljövänlig, öka försäljningen och få högre lönsamhet. Hur kan aktörer i livsmedelsindustrin övervinna ”disruptions” med hjälp av analytics och AI, och hur kan detta appliceras i olika samarbetsformer mellan branschaktörer?

Vahid Zohali, Managing Director Sweden, DXC Technology och Nikolce Stojcevski, Digital Solution Strategist, DXC Technology

Visa detaljer Gömma detaljer
10:30 - 11:00 CET
11:00 - 11:30 CET

Temaspår: Agtech innovation - Det innovativa jordbruket - vilka steg behöver jordbruket ta för att möta nya krav och efterfrågan

Det innovativa jordbruket - vilka steg behöver jordbruket ta för att möta nya krav och efterfrågan

När de tekniska möjligheterna ökar och kundernas efterfrågan förändras krävs att jordbruket antar utmaningen. Är man redo och vilka åtgärder behövs?

Jan Ehrensvärd, ledamot LRF, ägare Tosterups gård

Moderator: Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next 

Visa detaljer Gömma detaljer

Temaspår: Förpackningsindustrin - Världen översvämmas av plast – plast för ett hållbart samhälle – är det möjligt?

Plast är ett mångsidigt material som vi vill fortsätta använda, men dagens produktion och användning av plastprodukter leder till stora problem för vår miljö.
Martin Gustavsson. Civil ingenjör Kemiteknik från LTH, Co-Founder Yangi Packaging/The Loop factory.

Moderator: Heidi Avellan, Politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Visa detaljer Gömma detaljer
11:30 - 12:00 CET

Temaspår: Agtech innovation - Från jord till bord – har vi rätt produktionsmetoder idag?

Från jord till bord – har vi rätt produktionsmetoder idag?

Tillväxt i befolkningen globalt och i Sverige leder till att efterfrågan på livsmedel ökar. Samtidigt ser vi minskade resurser i form av jordbruksmark, vatten och näringsämnen. 
Det ställer stora krav att använda kapacitet, innovation och utveckling på rätt sätt.
Paneldeltagare: Anita Falkenek, vd KRAV, Peter Sylwan, Agronom och journalist, Martin Krokstorp,ägare Krokstorps gård

Moderator: Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next

Visa detaljer Gömma detaljer

Temaspår: Förpackningsindustrin - Så minskar du den dagliga användningen av ej återvinningsbara förpackningar

Så minskar du den dagliga användningen av ej återvinningsbara förpackningar

Återvinning och en cirkulär ekonomi. Vilket ansvar har förpackningsindustrin i den omställningen? Det finns stora utmaningar men också möjligheter för innovation.

Paneldeltagare: Erik Lindroth,Sustainability Director Tetra Pak Europe & Central Asia, Marie Malmberg Lavsen, VD Packbridge och Jonas Kamleh, Strateg, Miljöförvaltningen, Malmö stad, styrelseledamot Climate-KIC och ViableCities

Moderator: Heidi Avellan, Politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Visa detaljer Gömma detaljer
12:00 - 13:00 CET
13:00 - 13:30 CET

Digitalize from Farm to Fork - with Siemens Digital Enterprise

Siemens Digital Enterprise is a holistic portfolio of software and automation solutions. It supports discrete and process industries to become faster, more flexible, and more efficient. During this presentation we will look into how to create traceability, making use of IoT, Blockchain and Machine Learning, and apply this on the Food and Beverage industry.

Piero Orlando – Industry Director Digital Enterprise Siemens and Davide Sferlazza – Industry Manager for Aerospace, Complex Manufacturing and Wind Power

Programpunkten hålls på engelska

Visa detaljer Gömma detaljer
13:30 - 14:00 CET

Så revolutioneras matsektorn

Inom de närmsta tio åren kommer matsektorn genomgå revolutionerande förändringar. Mat har blivit en megatrend och även ett miljömässigt ställningstagande för många, vilket betyder att livsmedelsproducenterna tvingas tänka nytt. Hur ser deras strategi och vilka behov av förändring ser de i den svenska livsmedelsbranschen.

Sara Sundquist, Hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert Livsmedelsföretagen

Visa detaljer Gömma detaljer
14:00 - 14:30 CET

Nya affärer för livsmedelsindustrin

En livsmedelsindustri i förändring ställer krav på nya affärsmodeller.

Ett panelsamtal tillsammans med:

Magnus Johansson, VD COOP Sverige AB, Anders Carlsson Jerndal, VD Pågen, Håkan Eriksson, projektledare Reko-ringen samt Stefan Fleron, General Manager and Sales Director DXC Eclipse Sweden

 

Visa detaljer Gömma detaljer
14:30 - 15:00 CET
15:00 - 15:25 CET

Innovation inom fiskindustrin. Hållbar sjömat idag och i framtiden.

Panelsamtal med Ellen Bruno, Commercial Manager MSC, Vesa Tschernij, Fiskestrateg Marint centrum och Johan Ljungqvist, VD Gårdsfisk

 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:25 - 15:55 CET

Rädda världens bin med hjälp av AI

Världens bin är i fara och därmed även matproduktionen. Varje år dör ca 20 miljoner bisamhällen, bin som är livsviktiga för pollinering av växter och därmed alla landlevande ekosystem. För att hjälpa våra bin startade vi 2016, BeeScanning. En app som med hjälp av AI kan hitta sjukdomar i bisamhället. Större målet är att ge friska bin i friska landskap. Projektet har fått stor uppmärksamhet och vunnit 14 utmärkelser i Sverige och internationellt.

Björn Lagerman, grundare BeeScanning

Visa detaljer Gömma detaljer
15:55 - 16:20 CET

Ett nytt tech och innovativt livsmedelssystem

En spaning om tech, framtidens mat och livsmedelsproduktion

Johan Jörgensen, grundare Sweden Foodtech

Visa detaljer Gömma detaljer
16:20 - 16:50 CET

Panelsamtal: Vår mat, cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och globala målen

Maten är en lika central fråga för hållbar utveckling som fossila energikällor. Hur lyckas vi med den omställning som krävs? Kan vi lita till ny teknologi och innovation att lösa problemet? Hur får vi ett cirkulärt system att fungera? Vad kan Sverige bidra med i en global värld. Ett panelsamtal där vi söker svaret för frågan hur och vad är nästa steg?
Panelsamtal: Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena, Ulf Sonesson, Forskningschef RISE, Ebba Fröling, Business Operations Manager Mycorena AB och Nina Christensson, Restaurangägare i Malmö, Ordförande i VISITA

Visa detaljer Gömma detaljer
16:50 - 16:55 CET

Moderator sammanfattar och avslutar dagen

08:30 - 09:00 CET

Registrering och morgonkaffe

09:00 - 09:05 CET

Moderator Karin Liliedahl, hälsar välkommen och berättar om dagen

Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next  

Visa detaljer Gömma detaljer
09:05 - 09:30 CET

Innovation för svensk livsmedelsindustri - så ökar vi takten!

Sverige som rankas högt gällande innovation för branscher/sektorer som stål, skog och fordon ligger långt efter när det gäller innovation för livsmedelsindustrin. Hur stödja livsmedelsindustrin för att öka sin innovationskraft? 

Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena

Visa detaljer Gömma detaljer
09:30 - 10:00 CET

Innovation och nytänkande blir viktigare och viktigare för företags överlevnad och framgång – oavsett bransch.

År 2017 startade ICA innovationshuben ICAx. ICAx jobbar aktivt med att främja en innovationskultur och experimenterar, utforskar och skapar nya affärsmöjligheter. Syftet är att stärka och förlänga ICA:s affär. Hur är det att jobba med innovation i ett stort bolag? Och vad händer när start up och scale up-kulturen möts inom en stor organisation? Ariella Rotstein, co-lead på ICAx, delar med sig av lärdomar, arbetsmetodik och konkreta exempel.

Ariella Rotstein, co-lead ICAx

Visa detaljer Gömma detaljer
10:00 - 10:30 CET

Hantera marknadsmekanismer genom att bli mer datadriven

Använd kraften i data för att bli mer miljövänlig, öka försäljningen och få högre lönsamhet. Hur kan aktörer i livsmedelsindustrin övervinna ”disruptions” med hjälp av analytics och AI, och hur kan detta appliceras i olika samarbetsformer mellan branschaktörer?

Vahid Zohali, Managing Director Sweden, DXC Technology och Nikolce Stojcevski, Digital Solution Strategist, DXC Technology

Visa detaljer Gömma detaljer
10:30 - 11:00 CET
11:00 - 11:30 CET

Temaspår: Agtech innovation - Det innovativa jordbruket - vilka steg behöver jordbruket ta för att möta nya krav och efterfrågan

Det innovativa jordbruket - vilka steg behöver jordbruket ta för att möta nya krav och efterfrågan

När de tekniska möjligheterna ökar och kundernas efterfrågan förändras krävs att jordbruket antar utmaningen. Är man redo och vilka åtgärder behövs?

Jan Ehrensvärd, ledamot LRF, ägare Tosterups gård

Moderator: Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next 

Visa detaljer Gömma detaljer

Temaspår: Förpackningsindustrin - Världen översvämmas av plast – plast för ett hållbart samhälle – är det möjligt?

Plast är ett mångsidigt material som vi vill fortsätta använda, men dagens produktion och användning av plastprodukter leder till stora problem för vår miljö.
Martin Gustavsson. Civil ingenjör Kemiteknik från LTH, Co-Founder Yangi Packaging/The Loop factory.

Moderator: Heidi Avellan, Politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Visa detaljer Gömma detaljer
11:30 - 12:00 CET

Temaspår: Agtech innovation - Från jord till bord – har vi rätt produktionsmetoder idag?

Från jord till bord – har vi rätt produktionsmetoder idag?

Tillväxt i befolkningen globalt och i Sverige leder till att efterfrågan på livsmedel ökar. Samtidigt ser vi minskade resurser i form av jordbruksmark, vatten och näringsämnen. 
Det ställer stora krav att använda kapacitet, innovation och utveckling på rätt sätt.
Paneldeltagare: Anita Falkenek, vd KRAV, Peter Sylwan, Agronom och journalist, Martin Krokstorp,ägare Krokstorps gård

Moderator: Karin Liliedahl, Business Developer Innovation, Bonnier News Next

Visa detaljer Gömma detaljer

Temaspår: Förpackningsindustrin - Så minskar du den dagliga användningen av ej återvinningsbara förpackningar

Så minskar du den dagliga användningen av ej återvinningsbara förpackningar

Återvinning och en cirkulär ekonomi. Vilket ansvar har förpackningsindustrin i den omställningen? Det finns stora utmaningar men också möjligheter för innovation.

Paneldeltagare: Erik Lindroth,Sustainability Director Tetra Pak Europe & Central Asia, Marie Malmberg Lavsen, VD Packbridge och Jonas Kamleh, Strateg, Miljöförvaltningen, Malmö stad, styrelseledamot Climate-KIC och ViableCities

Moderator: Heidi Avellan, Politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Visa detaljer Gömma detaljer
12:00 - 13:00 CET
13:00 - 13:30 CET

Digitalize from Farm to Fork - with Siemens Digital Enterprise

Siemens Digital Enterprise is a holistic portfolio of software and automation solutions. It supports discrete and process industries to become faster, more flexible, and more efficient. During this presentation we will look into how to create traceability, making use of IoT, Blockchain and Machine Learning, and apply this on the Food and Beverage industry.

Piero Orlando – Industry Director Digital Enterprise Siemens and Davide Sferlazza – Industry Manager for Aerospace, Complex Manufacturing and Wind Power

Programpunkten hålls på engelska

Visa detaljer Gömma detaljer
13:30 - 14:00 CET

Så revolutioneras matsektorn

Inom de närmsta tio åren kommer matsektorn genomgå revolutionerande förändringar. Mat har blivit en megatrend och även ett miljömässigt ställningstagande för många, vilket betyder att livsmedelsproducenterna tvingas tänka nytt. Hur ser deras strategi och vilka behov av förändring ser de i den svenska livsmedelsbranschen.

Sara Sundquist, Hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert Livsmedelsföretagen

Visa detaljer Gömma detaljer
14:00 - 14:30 CET

Nya affärer för livsmedelsindustrin

En livsmedelsindustri i förändring ställer krav på nya affärsmodeller.

Ett panelsamtal tillsammans med:

Magnus Johansson, VD COOP Sverige AB, Anders Carlsson Jerndal, VD Pågen, Håkan Eriksson, projektledare Reko-ringen samt Stefan Fleron, General Manager and Sales Director DXC Eclipse Sweden

 

Visa detaljer Gömma detaljer
14:30 - 15:00 CET
15:00 - 15:25 CET

Innovation inom fiskindustrin. Hållbar sjömat idag och i framtiden.

Panelsamtal med Ellen Bruno, Commercial Manager MSC, Vesa Tschernij, Fiskestrateg Marint centrum och Johan Ljungqvist, VD Gårdsfisk

 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:25 - 15:55 CET

Rädda världens bin med hjälp av AI

Världens bin är i fara och därmed även matproduktionen. Varje år dör ca 20 miljoner bisamhällen, bin som är livsviktiga för pollinering av växter och därmed alla landlevande ekosystem. För att hjälpa våra bin startade vi 2016, BeeScanning. En app som med hjälp av AI kan hitta sjukdomar i bisamhället. Större målet är att ge friska bin i friska landskap. Projektet har fått stor uppmärksamhet och vunnit 14 utmärkelser i Sverige och internationellt.

Björn Lagerman, grundare BeeScanning

Visa detaljer Gömma detaljer
15:55 - 16:20 CET

Ett nytt tech och innovativt livsmedelssystem

En spaning om tech, framtidens mat och livsmedelsproduktion

Johan Jörgensen, grundare Sweden Foodtech

Visa detaljer Gömma detaljer
16:20 - 16:50 CET

Panelsamtal: Vår mat, cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och globala målen

Maten är en lika central fråga för hållbar utveckling som fossila energikällor. Hur lyckas vi med den omställning som krävs? Kan vi lita till ny teknologi och innovation att lösa problemet? Hur får vi ett cirkulärt system att fungera? Vad kan Sverige bidra med i en global värld. Ett panelsamtal där vi söker svaret för frågan hur och vad är nästa steg?
Panelsamtal: Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena, Ulf Sonesson, Forskningschef RISE, Ebba Fröling, Business Operations Manager Mycorena AB och Nina Christensson, Restaurangägare i Malmö, Ordförande i VISITA

Visa detaljer Gömma detaljer
16:50 - 16:55 CET

Moderator sammanfattar och avslutar dagen

Info

Datum: 14 november, 2019

Tid: ​Registrering från kl 08.30

Var: Slagthuset, Malmö

Deltagaravgift

5.995 kr exkl. moms för dig som är anställd inom livsmedels- och förpackningsindustrin tex CEO, CDO, CTO, Innovationschef, verksamhetschef, affärsutvecklare, hållbarhetschef, kvalitetschef .


11.995 kr exkl moms för dig som levererar tjänster och produkter till målgruppen ovan, tex jurister, advokater och konsulter.


Premium partner





Partner

Kontakta oss

Image

Kristina Landeström
Projektledare

kristina.landestrom@bonniernews.se

076-545 62 65

Image

Mårten Widd

Partneransvarig

marten.widd@bonniernews.se

070-003 34 93

Image

Fredrik Gustavsson

Deltagaransvarig

fredrik.gustavsson@bonniernews.se

070-160 32 51

Slagthuset Malmö
Carlsgatan 12E, Malmö 22120, Sweden